JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 06.05.- 10.05.2024
PONIEDZIAŁEK 06.05. |
||
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 7g (mleko), serem żółtym 30g, pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, sałatą 2g i ziarnami czarnuszki. Herbata z dzikiej róży 200ml
Kefir truskawkowy z nasionami CHIA 150ml (mleko) |
Zupa wiejska z ziemniakami 250ml (kukurydza konserwowa, groszek zielony mrożony, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) . Pieczywo razowo-żytnie 35g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), z masłem 4g (mleko), polędwicą z kurczaka 20g, ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g i szczypiorkiem 2g. Napój kawowy 200ml (kawa Inka(mleko, jęczmień, żyto).
|
Ryba po grecku 150g ( filet z Miruny, bułka pszenna, cebula, jaja, bułka tarta (pszenica)marchew, pietruszka, seler, passata pomidorowa, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier)
|
WTOREK 07.05. |
||
Płatki orkiszowe na mleku z żurawiną i śliwką suszoną 200ml (pszenica) Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, drożdże, czarnuszka), masłem 4g (mleko), pastą drobiową gotowaną 20g (filet z indyka, marchew, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, masło(mleko), ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwona 10g i natką pietruszki. Herbata owoce leśne 200ml
Sok pomidorowy 150ml |
Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml ( brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) . Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z humusem z soczewicy 20g (soczewica sucha, pestki słonecznika, suszone pomidory w zalewie,, olej rzepakowy, sol, pieprz ziołowy, sok z cytryny, masło(mleko), białą rzodkwią 10g i selerem naciowym 2g. Kakao 200ml ( mleko)
|
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym 100g (cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka słodka mielona) z kaszą jaglaną 120g Surówka z sałaty lodowej 100g (ogórek świeży, papryka świeża, kukurydza konserwowa, pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, sól, pieprz, olej rzepakowy ziołowy) Melon 60g. Woda z miętą 200ml.
|
ŚRODA 08.05. |
||
Kasza manna na mleku 200ml (pszenica) Bułka żytnia 35g (naturalny zakwas, mąka pszenna 20%, mąka żytnia 70%, woda, sól, siemię lnu, słonecznik) z masłem 4g (mleko), dżemem owocowym 20g (brzoskwinia, truskawka, 100% owoców). Ogórek świeży do chrupania 30g. Herbata z pigwy 200ml.
Sok jednodniowy 200ml. (jabłko, rabarbar, burak, cytryna).
|
Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną 250ml (mleko) ( koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło(mleko). Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 35g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), masłem 4g (mleko) , szynką pieczoną 20g wyp. własny (olej rzepakowy, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka mielona) z pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i rzodkiewką 5g. Herbata z hibiskusa 200ml. |
Pierogi leniwe z polewą jogurtową 250g (mąka pszenna, jaja, twaróg półtłusty, jogurt naturalny(mleko), ziemniaki, olej rzepakowy, cukier). Surówka warzywno-owocowa 100g (marchew, jabłko). Orzechy nerkowca 10g. Woda z cytryną 200ml.
|
CZWARTEK 09.05. |
||
Pieczywo pełne ziarno 45g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 7g (mleko), synecką wieprzową 30g , pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g, sezamem i rukolą. Herbata cytrynowo-miętowa 200ml.
Maślanka warzywno-owocowa 150g (mleko) (jarmuż, banan, miód, amarantus) |
Zupa krupnik 250ml (kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło klarowane). Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) z masłem 4g (mleko), jajkiem 45g, ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i szczypiorkiem 2g. Kawa Inka z mlekiem 200ml. ( jęczmień, żyto).
|
Udko z kurczaka duszone w ziołach 60g ( olej rzepakowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, tymianek) z ziemniakami Buraczki na ciepło 100g (buraki świeże, masło klarowane, mąka pszenna, cebula, sok z cytryny, sól, pieprz) Kompot wiśniowy 200ml (cukier) |
PIĄTEK 10.05. |
||
Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 45g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka), i masłem 7g (mleko). Twarożek z rzodkiewką 50g(mleko) (twaróg półtłusty, mleko, sól, pieprz) Herbata żurawinowa 200ml.
Mleko z mango i siemieniem lnianym 150ml
|
Krem dyniowy z grzankami pszenno- czosnkowymi i jogurtem naturalnym 250ml (mleko) (dynia hoccaido, pestki dyni prażone, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, ziemniaki, lubczyk, sól, kurkuma, masło klarowane). Pieczywo razowe 35g (naturalny zakwas, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna bez drożdży, woda, sól) z masłem 4g (mleko), filetem z indyka pieczonym na maśle 20g, (mleko), pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, selerem naciowym 2g i kiełkami lucerny. Napój czekoladowy 200ml. (kakao, mleko) |
Łazanki 250g (mięso od szynki, kiełbasa podwawelska, makaron pszenny durum( jaja), cebula, kapusta kiszona, kapusta biała, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy). Pałeczka kukurydziana. Lemoniada pomarańczowa 200ml.
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)