PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 06.05.- 10.05.2024

PONIEDZIAŁEK 06.05.

Pieczywo pszenno-żytnie 45g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże)

z masłem 7g (mleko),

serem żółtym 30g,

pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, sałatą 2g i ziarnami czarnuszki.

Herbata z dzikiej róży 200ml

 

Kefir truskawkowy z nasionami CHIA  150ml (mleko)

Zupa wiejska z ziemniakami 250ml

(kukurydza konserwowa, groszek zielony mrożony,  marchew, pietruszka, seler, por,  natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) .

Pieczywo razowo-żytnie 35g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól),

z masłem 4g (mleko),

polędwicą z kurczaka 20g,

ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g

i szczypiorkiem 2g.

Napój kawowy 200ml

(kawa Inka(mleko, jęczmień, żyto).

 

Ryba po grecku 150g

( filet z Miruny, bułka pszenna,  cebula, jaja, bułka tarta (pszenica)marchew, pietruszka, seler, passata pomidorowa, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z ziemniakami  

i koperkiem 150g.

Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier)

 

 

WTOREK 07.05.

Płatki orkiszowe na mleku 

z żurawiną i śliwką suszoną 200ml (pszenica)

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 35g 

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, drożdże,  czarnuszka),

masłem 4g (mleko),

pastą drobiową gotowaną 20g

(filet z  indyka, marchew, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, masło(mleko),

ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwona 10g i natką pietruszki.

Herbata owoce leśne 200ml

 

Sok pomidorowy  150ml

Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml

( brokuły,  marchew, pietruszka, seler, por,  natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) .

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna),

z humusem z soczewicy 20g

(soczewica sucha, pestki  słonecznika, suszone pomidory w zalewie,, olej rzepakowy, sol, pieprz ziołowy, sok z cytryny, masło(mleko),

białą rzodkwią  10g i selerem naciowym  2g.

Kakao 200ml ( mleko)

 

 

Polędwiczki wieprzowe

w sosie pieczeniowym 100g

(cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

z  kaszą jaglaną 120g

Surówka z sałaty lodowej 100g

(ogórek świeży, papryka świeża, kukurydza konserwowa,  pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, sól, pieprz, olej rzepakowy ziołowy)

Melon 60g.

Woda z miętą  200ml.

 

ŚRODA 08.05.

Kasza manna na mleku 200ml (pszenica)

Bułka żytnia 35g

(naturalny zakwas, mąka pszenna 20%, mąka żytnia 70%, woda, sól, siemię lnu, słonecznik) 

z masłem 4g (mleko),

dżemem owocowym 20g

(brzoskwinia, truskawka, 100% owoców).

Ogórek świeży do chrupania 30g.

Herbata z pigwy 200ml. 

 

Sok jednodniowy   200ml.

(jabłko, rabarbar, burak, cytryna).

 

Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną 250ml (mleko)

( koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki,  koperek, sól, lubczyk, masło(mleko).

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem  35g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik),

masłem 4g (mleko) ,

szynką pieczoną 20g wyp. własny

(olej rzepakowy, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

z pomidorem 10g, papryką żółtą 10g

i rzodkiewką 5g.

Herbata z hibiskusa 200ml.

Pierogi leniwe z polewą jogurtową  250g

(mąka pszenna, jaja,  twaróg półtłusty,  jogurt naturalny(mleko),

ziemniaki, olej rzepakowy, cukier).

Surówka warzywno-owocowa 100g

(marchew,  jabłko).

Orzechy nerkowca 10g.

Woda z cytryną 200ml.

 

CZWARTEK 09.05.

Pieczywo pełne ziarno 45g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane,  sezam, słonecznik)

z masłem 7g (mleko),

synecką wieprzową 30g ,

pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g, sezamem i rukolą.

Herbata cytrynowo-miętowa 200ml.

 

Maślanka warzywno-owocowa 150g (mleko)

(jarmuż,  banan, miód, amarantus)

Zupa krupnik 250ml

(kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło klarowane).

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane)

z masłem 4g (mleko),

jajkiem  45g,

ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i szczypiorkiem  2g.

Kawa Inka z mlekiem 200ml.

( jęczmień, żyto).

 

 

Udko z kurczaka duszone w ziołach 60g

( olej rzepakowy,  sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, tymianek)

z ziemniakami
i koperkiem 150g.

Buraczki na ciepło 100g

(buraki świeże, masło klarowane, mąka pszenna, cebula, sok z cytryny,  sól, pieprz)

Kompot wiśniowy 200ml

(cukier)

PIĄTEK 10.05.

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 45g

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka),

i masłem 7g (mleko).

Twarożek z rzodkiewką 50g(mleko)

(twaróg półtłusty, mleko, sól, pieprz)

Herbata żurawinowa  200ml.

 

Mleko z mango

i siemieniem lnianym 150ml

  

Krem dyniowy z grzankami pszenno- czosnkowymi i jogurtem naturalnym 250ml (mleko)

(dynia hoccaido,  pestki dyni prażone, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, ziemniaki,   lubczyk, sól, kurkuma, masło klarowane).

Pieczywo razowe 35g

(naturalny zakwas, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna bez drożdży, woda, sól)

z masłem 4g (mleko),

filetem z indyka pieczonym na maśle 20g,

(mleko),

pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, selerem naciowym 2g i kiełkami lucerny.

Napój czekoladowy 200ml.

(kakao, mleko)

Łazanki 250g

(mięso od szynki, kiełbasa podwawelska, makaron pszenny durum( jaja), cebula, kapusta kiszona, kapusta biała,  sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy).

Pałeczka kukurydziana.

Lemoniada pomarańczowa 200ml.

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.Dystrybutor wody + Woda w butlach 18,9 l. - 3 szt. 9952809072 - Allegro.pl

 

** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)