JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 22.12- 02.01.2026
|
PONIEDZIAŁEK 22.12.
|
|||
|
Pieczywo razowo-żytnie 45g (składniki: naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), (zawiera: żyto, pszenica) z masłem 4g (zawiera:mleko), kiełbasą Staropolską drobiowo-wieprzową 30g, pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, szczypiorkiem 0,05g i siemieniem lnianym. Napój czekoladowy 200ml (składniki: mleko, kakao), (zawiera: mleko)
Sok marchewkowy 150ml.
|
Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną 250ml (składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 12%, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler) Pudding owsiano- bananowy 200ml (składniki: mleko, banan, płatki owsiane, nasiona CHIA), (zawiera: mleko, pszenica) Migdały 10g. Herbata miętowa 200ml.
|
Kotlet mielony 60g ( składniki: mięso od łopatki, jaja, cebula, bułka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Marchewka z groszkiem na ciepło 100g. (składniki: marchew, groszek zielony mrożony, sól, pieprz, masło klarowane, mąka pszenna), (zawiera: pszenica) Woda 200ml.
|
|
|
|
WTOREK 23.12.
|
|
|
|
Płatki kukurydziane na mleku 200ml. (składniki: mleko, płatki kukurydziane), (zawiera: mleko). Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 35g, (składniki: 90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), (zawiera: żyto, pszenica, jęczmień), pastą z czerwonej fasoli 20g (składniki: fasola czerwona konserwowa, masło, sól, pieprz), (zawiera: mleko), ogórkiem kiszonym 10g, rzodkiewką 5g i sezamem 0,01g. (zawiera: sezam) Herbata z pigwy 200ml.
Mleko truskawkowe 150 ml (zawiera: mleko)
|
Zupa wiejska z ziemniakami 250ml (składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, por, kukurydza konserwowa, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler). Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (składniki: 70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka), (zawiera: pszenica, , żyto), kiełbasą myśliwską suchą 20g, pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i natką pietruszki 0,05g. Herbata owoce leśne 200ml.
|
Kaszotto 200g (składniki: filet z kurczaka, kasza gryczana, brokuły, kalafior, , cebula, marchew, pietruszka, seler, por, pomidory, papryka świeża, olej rzepakowy, sól, pieprz), (zawiera: seler). Ogórek świeży do chrupania 50g. Pałeczka kukurydziana. Woda z cytryną 200ml.
|
|
|
ŚRODA 24.12. ŚWIĘTO |
|||
|
CZWARTEK 25.12. ŚWIĘTO |
|||
|
PIĄTEK 26.12. ŚWIĘTO |
|||
|
PONIEDZIAŁEK 29.12.
|
|||
|
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (składniki: naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże), (zawiera: żyto, pszenica) z masłem 7g (zawiera: mleko), sztuką mięsa wieprzową 30g, pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i selerem naciowym 0,05g, (zawiera: seler). Napój kawowy 200ml. (składniki: mleko, kawa Inka), (zawiera: mleko, jęczmień, żyto)
Woda 150ml.
|
Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (składniki: woda, brokuły, kalafior, brukselka, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler). Bułka pszenna weka 35g (składniki :mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), (zawiera: pszenica) z masłem 4g (zawiera: mleko), pastą rybną 20g (składniki: tuńczyk w sosie własnym), (zawiera: ryba), ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g i szczypiorkiem 0,05g. Herbata z dzikiej róży 200ml
|
Naleśniki z serem i musem malinowym 200g (składniki: mleko, twaróg półtłusty, mąka pszenna, maliny mrożone, jaja, olej rzepakowy, cukier.), (zawiera: mleko, pszenica, jaja) Kalarepka i marchewka 50g –do chrupania. Woda z miętą 200ml.
|
|
|
WTOREK 30.12.
|
|||
|
Pieczywo pełne ziarno 45g (składniki: naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik), (zawiera: żyto, pszenica, sezam) z masłem 7g (zawiera: mleko), serem żółtym 30g, (zawiera: mleko), ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki 0,05g. Kakao 200ml (składniki: mleko, kakao), (zawiera: mleko)
|
Krupnik 250ml (składniki: woda, brokuły,, marchew, pietruszka, seler, kasza jęczmienna, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler, jęczmień). Pieczywo orkiszowe 35g (składniki: 70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) (zawiera: pszenica, sezam) z masłem 4g (zawiera: mleko), kiełbasą głogowską 20g, pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i siemieniem lnianym. Herbata truskawkowa 200ml.
|
Paluszek rybny 150g (składniki: filet z Miruny, bułka pszenna, cebula, jaja, bułka tarta, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy), (zawiera: ryba, pszenica, jaja) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z buraków i ogórka kiszonego 100g (składniki:buraki świeże, ogórek kiszony, jabłko, cebula czerwona, sól, pieprz, sok z cytryny, koperek, majonez kielecki), (zawiera: jaja) Kompot owocowy 200ml (składniki: wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier) |
|
|
ŚRODA 31.12.
|
|||
|
Pieczywo razowo-żytnie 45g (składniki: naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), (zawiera: żyto, pszenica) z masłem 7g (zawiera: mleko), pasztetem drobiowym 30g, pomidorem 10g, selerem naciowym 0,05g i sezamem 0,01g (zawiera: seler, sezam). Herbata z hibiskusa 200ml
Kawa Inka 150ml. (składniki: mleko, kawa Inka), (zawiera: mleko, jęczmień, żyto)
|
Zupa kalafiorowa z groszkiem zielonym i ziemniakami 250ml (składniki: woda, kalafior, marchew, groszek zielony, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler). Bułka pszenna weka 35g (składniki :mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), (zawiera: pszenica) z masłem 4g (zawiera: mleko). Jogurt brzoskwiniowy z cynamonem 200ml (składniki: jogurt naturalny, brzoskwinie w syropie, cynamon), (zawiera: mleko) Herbata żurawinowa 200ml.
|
Makaron ze szpinakiem i jajkiem 250g (składniki: makaron pszenny, szpinak mrożony, jaja, cebula, prażone ziarna słonecznika, olej rzepakowy, sól, masło klarowane, pieprz ziołowy), (zawiera: jaja, pszenica) Woda 200ml.
|
|
|
|
CZWARTEK 01.01.2026 NOWY ROK |
|
|
|
|
PIĄTEK 02.01. |
|
|
|
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (składniki: naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże), (zawiera: żyto, pszenica) z masłem 7g (zawiera: mleko), kiełbasą suchą myśliwską 30g, ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g i ziarnami czarnuszki 0,01g. Mleko 200ml (zawiera: mleko)
Woda 150 ml. |
Zupa ryżowa 250ml (składniki: woda, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk), (zawiera: seler). Budyń czekoladowy z ananasem 200ml/30g (składniki: ananas w syropie, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, kakao, mleko, cukier), (zawiera: mleko) Herbata rumiankowa 200ml
|
Potrawka z indyka 100g ( składniki: filet z indyka,, marchewka,, mąka kukurydziana, cebula, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Brokuły na parze 100g. Woda 200g
|
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó