PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

JADŁOSPIS 15.09.- 19.09.2025

 

PONIEDZIAŁEK 15.09.

 

Pieczywo razowo-żytnie 45g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól),

z masłem 7g (mleko),

polędwicą drobiową 30g,

ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem

i sezamem.

Napój czekoladowy 200ml 

( kakao, mleko).

 

Sok pomidorowy 150ml

 

 

 

Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml

(papryka świeża, fasola czerwona konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka,  natka pietruszki,  koperek, masło klarowane, sól, lubczyk)

Pieczywo chrupkie  wieloziarniste 35g

(mąka żytnia, mąka pszenna, pełnoziarnista mąka pszenna(żyto, jęczmień), kasza kukurydziana, woda, mąka jęczmienna, mąka z amarantusa, mąka gryczana, mąka ryżowa, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól).

Twarożek śmietankowy 80g

(twaróg półtłusty, mleko, cukier)

Orzechy włoskie 10g

Herbata z hibiskusa 200ml.

 

 

Leczo 200g

(filet z kurczaka, natka pietruszki,  cebula, cukinia, pomidor,  pieczarki, passata pomidorowa, papryka świeża, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz)

z ryżem 120g.

Pałeczka kukurydziana. Śliwka 50g

Woda z cytryną 200ml.

WTOREK 16.09.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 45g 

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka(gluten pszenny)

i masłem 7g (mleko).

Jajecznica ze szczypiorkiem 50g (jaja)

(sól, masło klarowane).

Pomidorki koktajlowe 30g.

Kawa Inka 200ml 

( jęczmień, żyto, mleko).

 

Kefir owocowo-warzywny  150ml

(mleko)

(banan, jarmuż, nasiona CHIA)

 

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem pszennym  i śmietaną 250ml (mleko)

( koncentrat pomidorowy, passata pomidorowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk,  masło klarowane).

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane)

z masłem 4g (mleko),

kiełbasą myśliwską suchą z szynki  20g

ogórkiem świeżym  10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki.

Herbata z dzikiej róży  200ml.

 

Ryba na parze w sezamie 60g

( filet z Miruny, bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), cebula,  jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka z mix kapust  100g

(Kapusta biała i czerwona, jabłko, cebula,  natka pietruszki, sok z cytryny, majonez(jaja), sól, pieprz)

Kompot z czarnej porzeczki 200ml

(cukier)

ŚRODA 17.09.

 

Pieczywo pełne ziarno 45g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane,  sezam, słonecznik)

z masłem 7g (mleko),

sztuką mięsa wieprzową  30g

ogórkiem małosolnym 10g, rzodkiewką 5g i szczypiorkiem  2g.

Kakao 200ml.  

( mleko).

 

Sok burak-jabłko 150g

 

 

 

Zupa kalafiorowa  z ziemniakami  250ml.

(kalafior,  marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki,  koperek, masło klarowane, sól, lubczyk)

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna),

z pastą z makreli wędzonej 20g(ryba)

(masło(mleko),

pomidorem 10 g,  papryką żółtą 10g

i selerem naciowym 2g.

Herbata z pigwy  200ml

Naleśniki z serem

i musem malinowym  200g (mleko)

(mąka pszenna,  mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, cukier.)

Kalarepka i marchewka 50g –do chrupania. 

Woda  200ml.

 

CZWARTEK 18.09.

 

Owsianka na mleku z suszoną śliwką 200ml.(pszenica)

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem  35g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), 

humusem z zielonego groszku  20g

(czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, masło(mleko)

z pomidorem 10g, rzodkiewką 5g

i natką pietruszki 2g.

Herbata wiśniowa  200ml

 

Maślanka z mango i siemieniem lnianym 150ml

(mleko)miód, amarantus)

 

 

Krem dyniowy z grzankami pszenno- ziołowymi, śmietaną i prażonym słonecznikiem 250ml (mleko)

(dynia hokkaido, ziemniaki, czosnek, marchew,  pietruszka,  por, seler,  natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane).

Pieczywo pszenno-żytnie 35g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże)

z masłem 4g (mleko),

filetem z indyka  20g,

papryką czerwoną 10g, ogórkiem kiszonym 10g i ziarnami czarnuszki.

Herbata rumiankowa 200ml.

 

 

Kotlet schabowy

w panierce 60g

( jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, bułka tarta(pszenica)

z  ziemniakami

i koperkiem 150g.

Surówka z ogórka świeżego z rzodkiewką 

i jogurtem naturalnym 100g(mleko)

Woda z miętą 200ml

 

PIĄTEK 19.09.

Pieczywo graham 45g

( mąka graham(pszenica), mąka pszenna razowa, woda, sól, drożdże)

z masłem 7g (mleko),

szynką pieczoną 30g

(czosnek, papryka mielona słodka, tymianek, zioła prowansalskie, olej rzepakowy, sól, pieprz),

ogórkiem świeżym, papryką czerwoną 10g, selerem naciowym i ziarnami czarnuszki.

Napój kawowy  200ml

(Kawa Inka, mleko(( jęczmień, żyto).

 

 

Sok jednodniowy 150 ml

(jabłko, mandarynka, papryka, marchew)

 

Barszcz biały z ziemniakami, białą kiełbasą  i śmietaną  250ml. (mleko)

(zakwas żytni, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki,  koperek,, majeranek, sól, lubczyk)

Tost serowy 60g

(ser żółty salami, masło ziołowe(mleko): czosnek, bazylia, pieczywo tostowe(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), papryką świeżą,, szczypiorek)

Herbata żurawinowa 200ml.

 

 

Potrawka z indyka100g

(filet z indyka, cebula, mąka pszenna, marchewka, masło klarowane, sól, pieprz)

z kaszą jaglaną 120g.

Bukiet warzyw na parze 100g.

(brokuły, kalafior, marchew).

Lemoniada pomarańczowa  200ml

 

 

 

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011


** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.

 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó