PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

 

 

JADŁOSPIS 10.11. – 14.11.2025

PONIEDZIAŁEK 10.11.

 

Pieczywo pszenno-żytnie 45g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże)

z masłem 7g (mleko),

kiełbasą myśliwską suchą 30g,

ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g i szczypiorkiem. 2g

Napój czekoladowy 200g.

(kakao, mleko).

 

 

Sok burak-jabłko 150ml

 

 

Zupa wiejska z ziemniakami 250ml

(groszek i kukurydza konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk).

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna)

z masłem 4g (mleko),

szynką wieprzową 20g,

pomidorem 10g i selerem naciowym 2g.

Herbata żurawinowa 200ml.

 

 

Makaron ze szpinakiem

i jajkiem 250g (pszenica, jaja)

(makaron pszenny(jaja) szpinak mrożony, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy).

Woda 200ml

WTOREK 11.11.

ŚWIĘTO

 

ŚRODA 12.11.

 

Pieczywo razowo-żytnie 45g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól),

z masłem 7g (mleko),

serem żółtym 30g(mleko),

pomidorem 10g, rzodkiewką 5g

i sałatą.

Kawa Inka z mlekiem

i cynamonem 200ml.

(jęczmień, żyto).

 

Maślanka z nasionami CHIA 150ml (mleko)

 

Zupa krupnik 250ml

(kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane).

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane),

z masłem 4g (mleko),

filetem z kurczaka 20g

ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki.

Herbata z pigwy 200g.

 

 

 

Ryba zapiekana w piecu 60g

(filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka z białej rzodkwi

z jogurtem naturalnym 100g (mleko)

(marchew, sól, pieprz, sok z cytryny).

Kaki 60g.

Lemoniada cytrynowo-miętowa 200ml.

 

CZWARTEK 13.11.

 

Płatki żytnie na mleku z suszoną śliwką i morelą 200ml.

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 35g

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka),

masłem 4g(mleko),

szynką wieprzową Kniazia 20g

pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym 2g.

Herbata owoce leśne 200ml.

 

Mleko malinowe z siemieniem lnianym 150ml

 

 

 

Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym i śmietaną 250ml (pszenica, mleko)

(dynia hokkaido, czosnek, słonecznik prażony, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, ziemniaki, lubczyk, sól, kurkuma, masło klarowane).

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna)

z humusem z czerwonej fasoli 20g

(fasola konserwowa, sól, pieprz, sezam, masło(mleko)

ogórkiem świeżym 10g, papryką żółtą 10g, szczypiorkiem 2g i sezamem.

Herbata z dzikiej róży 200ml.

Potrawka z kurczaka100g

( filet z kurczaka, marchew, grosze zielony, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, masło klarowane, olej rzepakowy)

z kaszą gryczaną 120g.

Bukiet warzyw na parze 100g

(kalafior, brokuły, marchew)

Orzechy włoskie 10g.

Woda 200ml.

 

PIĄTEK 14.11.

 

Płatki orkiszowe na mleku

z żurawiną 200ml (pszenica)

Bułka wieloziarnista 35g,

(mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól, drożdże, płatki: jęczmienne, owsiane(pszenica), sezam, siemię lnu, nasiona słonecznika, olej roślinny),

z masłem 4g (mleko),

dżemem owocowym 20g

(100% owoców: truskawka, jagoda)

Ogórek świeży i papryka czerwona 50g.

Herbata rumiankowa 200ml

 

Sok jednodniowy 150ml

(jabłko, gruszka, czerwona kapusta)

 

Zupa pieczarkowa z zacierką pszenną

i śmietaną 250ml. (mleko)

( pieczarki świeże, śmietana 12%, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk).

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem 35g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik),

masłem 4g (mleko),

kiełbasą krakowską pieczoną 20g

pomidorem 10g, rzodkiewką 5g

i ziarnami czarnuszki.

Kakao 200 ml (mleko)

 

Bigos 200g

(mięso wieprzowe, kiełbasa podwawelska, cebula, kapusta kiszona, kapusta biała, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Pałeczka kukurydziana.

Woda z pomarańczą 200ml.

 

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


 

** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.

 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó