JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 14.04. - 18.04.2025
PONIEDZIAŁEK 14.04.
|
||||
Pieczywo razowo-żytnie 45g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), z masłem 7g (mleko), filetem z indyka 30g, ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g, sałatą 2g i ziarnami czarnuszki. Kawa Inka z mlekiem 200g. (jęczmień, żyto)
Sok burak-jabłko 150ml
|
Zupa z soczewicy z ziemniakami 250ml (soczewica sucha, czosnek, , marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk, majeranek). Deser owsiany na mleku z musem jagodowym 200ml/25g (pszenica). Herbata z hibiskusa 200ml.
|
Risotto 200g (mięso łopatki , ryż brązowy, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, olej rzepakowy, sól, pieprz). Ogórek świeży do chrupania 50g. Pałeczka kukurydziana. Orzechy włoskie 10g. Lemoniada pomarańczowa 200ml.
|
||
WTOREK 15.04.
|
||||
Bułka wieloziarnista 45g, (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól drożdże, płatki jęczmienne, płatki owsiane(pszenica), sezam, siemię lnu, nasiona słonecznika, olej roślinny) z masłem 7g (mleko). Twarożek z rzodkiewką 50g (mleko) (twaróg półtłusty, mleko, sól, pieprz). Pomidorki koktajlowe 30g. Herbata wiśniowa 200ml.
Maślanka owocowo-warzywna z siemieniem lnianym 150ml (mleko) (szpinak, banan) |
Zupa kalafiorowa z makaronem pszennym zacierkowym 250ml (kalafior mrożony, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 4g (mleko), szynką wieprzową kruchą 20g ogórkiem świeżym 10g, papryką żółtą 10g, szczypiorkiem i sezamem. Napój czekoladowy 200g. (mleko, kakao)
|
Filet z kurczaka w panierce kukurydzianej 60g ( jaja, bułka tarta(pszenica), sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z mix kapust 100g. (kapusta biała i czerwona, jabłko, marchew, cebula czerwona, , jogurt naturalny(mleko), majonez(jaja), sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny) Woda z cytryną 200ml |
||
ŚRODA 16.04.
|
||||
Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 45g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), masłem 7g (mleko), kiełbasą wieprzowo-drobiową Staropolską 30g, ogórkiem świeżym 10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym 2g. Herbata owoce leśne 200g.
Kakao 150g.(mleko)
|
Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml. (kukurydza konserwowa, fasola czerwona konserwowa, papryka świeża, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, masło klarowane, koperek, sól, lubczyk) Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane), z pastą z tuńczyka 20g (ryba) (tuńczyk w sosie własnym, jaja, masło(mleko), pomidorem 10g, rzodkiewką 5g, kiełkami lucerny i siemieniem lnianym. Herbata z dzikiej róży 200ml. |
Naleśniki z serem i polewą truskawkową 250g (mleko) (mąka pszenna, mleko, jaja, twaróg półtłusty,truskawki mrożone, olej rzepakowy, cukier.) Papryka świeża i marchewka 50g do chrupania Woda 200ml.
|
||
CZWARTEK 17.04.
|
||||
Musli na mleku 200ml. (płatki: żytnie, jęczmienne, orkiszowe(pszenica), śliwka i morela suszona) Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka), pastą jajeczną 20g (jaja) ( majonez( jaja), sól, pieprz, masło(mleko) pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i szczypiorkiem 1g. Herbata z pigwy 200ml.
Maślanka z nasionami CHIA 150ml (mleko) |
Barszcz ukraiński z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) (buraki świeże, czosnek, biała fasola, kapusta biała, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, majeranek, masło klarowane). Pieczywo graham 35g (mąka pszenna, mąka pszenna graham typ1850, woda, sól, drożdże, cukier, olej słonecznikowy) z masłem 4g(mleko), kiełbasą głogowską 20g, ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g i roszponką 1g. Herbata żurawinowa 200ml. |
Gulasz z indyka 100g (filet z indyka, cebula, mąka pszenna, marchewka, sól, pieprz, olej rzepakowy) z kaszą gryczaną 120g. Marchewki juniorki na parze 100g, Gruszka 80g. Woda z miętą 200ml.
|
||
PIĄTEK 18.04.
|
||||
Pieczywo pełne ziarno 45g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 7g (mleko), schabem po wiejsku 30g, białą rzodkwią10g, papryką czerwoną 10g i selerem naciowym 2g. Napój kawowy 200ml (kawa Inka(jęczmień, żyto, mleko)
Sok pomidorowy 150ml (mleko)
|
Zupa jarzynowa z kaszą kukurydzianą 250ml. (mleko) (brokuły, kalafior, brukselka, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk). Ciasto marchewkowe 150g. (marchew, jaja, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, olej rzepakowy). Mleko 200 ml
|
Kotlet rybny 60g (ryba) (filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z ogórka kiszonego 100g(mleko), (marchew, jabłko, olej rzepakowy). Kompot z czarnej porzeczki 200ml. (cukier)
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA A DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó