PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

 

JADŁOSPIS 26.05. - 30.05.2025

 

 

 

JADŁOSPIS 02.06. – 06.06.2025

 

PONIEDZIAŁEK 02.06.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem 45g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik),

z masłem 7g (mleko),

kurczakiem zapiekanym 30g,

pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i szczypiorkiem 1g.

Kawa Inka z mlekiem 200g.

(jęczmień, żyto).

 

 

Mleko z nasionami CHIA 150ml

 

Krupnik 250ml

( kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane, majeranek).

Chałka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, mleko w proszku, jaja)

z masłem 4g (mleko).

Truskawki 80g.

Orzechy nerkowca 10g

Herbata z hibiskusa 200ml.

 

 

Jajko sadzone 50g

( olej rzepakowy, sól, pieprz)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka z kapusty pekińskiej 100g

(papryka czerwona, kukurydza konserwowa, jogurt naturalny(mleko), natka pietruszki, sól, pieprz).

Pałeczka kukurydziana.

Woda z pomarańczą 200ml.

WTOREK 03.06.

 

Bułka jęczmienna 45g

(mąka: pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże, płatki jęczmienne, nasiona lnu, grys sojowy prażony, słód żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, olej roślinny, przyprawy).

z masłem 7g (mleko).

Twarożek ogórkowy 50g

(twaróg półtłusty, ogórek świeży, mleko, sól, pieprz).

Marchewka do chrupania 30g

Herbata z dzikiej róży 200ml.

 

Maślanka jagodowa

z amarantusem 150ml (mleko)

(miód)

 

 

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

i śmietaną 250ml (mleko)

(pieczarki świeże, cebula, śmietana 12%, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane).

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 35g

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka),

masłem 4g (mleko),

kiełbasą Staropolską wieprzowo-drobiową 20g,

ogórkiem małosolnym 10g, papryką czerwoną 10g, i selerem naciowym 2g.

Napój czekoladowy 200g.

(kakao, mleko).

 

Gulasz wieprzowy w sosie własnym 100g

(mięso od szynki, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z kaszą jaglaną 120g.

Surówka z pomidorów 100g

( szczypiorek, sól, pieprz, olej rzepakowy).

Woda 200ml

 

 

ŚRODA 04.06.

 

Płatki orkiszowe na mleku

z żurawiną 200ml (pszenica)

Pieczywo pełne ziarno 35g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik)

z masłem 4g (mleko),

szynką wieprzową bez wędzenia 30g,

ogórkiem świeżym 10g, papryką żółtą 10g i roszponką 1g.

Herbata z pigwy 200g.

 

 

Sok burak-jabłko 150 ml

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem pszennym i śmietaną 250ml (mleko)

(koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk).

Pieczywo pszenno-żytnie 35g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże).

z humusem z zielonego groszku 20g (groszek zielony mrożony, czosnek, sok z cytryny, masło(mleko), sól, pieprz),

pomidorem 10g, rzodkiewką 5g

i siemieniem lnianym.

Napój kawowy 200ml

(kawa Inka,(jęczmień, żyto, mleko).

 

Paluszek rybny

w sezamie 60g

(filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy)

z ziemniakami

i koperkiem 150g.

Surówka z białej rzodkwi 100g

( jabłko, marchew, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, jogurt naturalny, majonez(jaja).

Kompot owocowy 200ml.

(wiśnie, czerwona porzeczka, rabarbar, cukier)

 

CZWARTEK 05.06.

,,WYCIECZKA CAŁODZIENNA”

Pieczywo razowo-żytnie 35g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól),

z masłem 4g(mleko),

filetem z indyka 30g

pomidorem 10g i selerem naciowym 2g.

Herbata żurawinowa 200ml.

 

Woda 150ml

 

 

 

Ciasto marchewkowe 150g.

(marchew, jaja, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, olej rzepakowy).

Banan 60g.

Herbata z pigwy 200ml.

Woda.

Paróweczki z szynki

na ciepło 60g z ketchupem.

Pieczywo pszenno-żytnie 35g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże).

Sok jabłko-mięta 200ml.

 

PIĄTEK 06.06.

 

Kasza manna na mleku 200ml

(pszenica)

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane),

z masłem 4g (mleko),

kiełbasą myśliwską suchą z szynki 30g,

ogórkiem małosolnym 10g, papryką czerwoną 10g

i selerem naciowym 2g.

Herbata owoce leśne 200ml

 

 

Sok jednodniowy 150ml

(jabłko, gruszka, szpinak, limonka)

 

Zupa kalafiorowa z zacierką pszenną

z kurkumą 250ml. (jaja)

( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk).

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna)

z pastą z makreli wędzonej 20g (ryba)

ogórkiem kiszonym 10g, rzodkiewką 5g, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.

Kakao 200ml

(mleko).

 

Medalion drobiowy 60g

(filet z indyka, cebula, jaja, bułka tarta (pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka z kapusty kiszonej 100g

(cebula czerwona , jabłko, marchew, pieprz, cukier, olej rzepakowy ziołowy).

Lemoniada cytrynowa 200ml.

 

 

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

 

 

 

 

 

                 WODA  A DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

 

 

** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó