JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 26.05. - 30.05.2025
JADŁOSPIS 02.06. – 06.06.2025
PONIEDZIAŁEK 02.06.
|
||||
Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 45g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), z masłem 7g (mleko), kurczakiem zapiekanym 30g, pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i szczypiorkiem 1g. Kawa Inka z mlekiem 200g. (jęczmień, żyto).
Mleko z nasionami CHIA 150ml
|
Krupnik 250ml ( kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane, majeranek). Chałka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, mleko w proszku, jaja) z masłem 4g (mleko). Truskawki 80g. Orzechy nerkowca 10g Herbata z hibiskusa 200ml.
|
Jajko sadzone 50g ( olej rzepakowy, sól, pieprz) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z kapusty pekińskiej 100g (papryka czerwona, kukurydza konserwowa, jogurt naturalny(mleko), natka pietruszki, sól, pieprz). Pałeczka kukurydziana. Woda z pomarańczą 200ml. |
||
WTOREK 03.06.
|
||||
Bułka jęczmienna 45g (mąka: pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże, płatki jęczmienne, nasiona lnu, grys sojowy prażony, słód żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, olej roślinny, przyprawy). z masłem 7g (mleko). Twarożek ogórkowy 50g (twaróg półtłusty, ogórek świeży, mleko, sól, pieprz). Marchewka do chrupania 30g Herbata z dzikiej róży 200ml.
Maślanka jagodowa z amarantusem 150ml (mleko) (miód)
|
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) (pieczarki świeże, cebula, śmietana 12%, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka), masłem 4g (mleko), kiełbasą Staropolską wieprzowo-drobiową 20g, ogórkiem małosolnym 10g, papryką czerwoną 10g, i selerem naciowym 2g. Napój czekoladowy 200g. (kakao, mleko).
|
Gulasz wieprzowy w sosie własnym 100g (mięso od szynki, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z kaszą jaglaną 120g. Surówka z pomidorów 100g ( szczypiorek, sól, pieprz, olej rzepakowy). Woda 200ml
|
||
ŚRODA 04.06.
|
||||
Płatki orkiszowe na mleku z żurawiną 200ml (pszenica) Pieczywo pełne ziarno 35g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 4g (mleko), szynką wieprzową bez wędzenia 30g, ogórkiem świeżym 10g, papryką żółtą 10g i roszponką 1g. Herbata z pigwy 200g.
Sok burak-jabłko 150 ml
|
Zupa pomidorowa z makaronem pszennym i śmietaną 250ml (mleko) (koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk). Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże). z humusem z zielonego groszku 20g (groszek zielony mrożony, czosnek, sok z cytryny, masło(mleko), sól, pieprz), pomidorem 10g, rzodkiewką 5g i siemieniem lnianym. Napój kawowy 200ml (kawa Inka,(jęczmień, żyto, mleko).
|
Paluszek rybny w sezamie 60g (filet z Miruny, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z białej rzodkwi 100g ( jabłko, marchew, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, jogurt naturalny, majonez(jaja). Kompot owocowy 200ml. (wiśnie, czerwona porzeczka, rabarbar, cukier)
|
||
CZWARTEK 05.06. ,,WYCIECZKA CAŁODZIENNA” |
||||
Pieczywo razowo-żytnie 35g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), z masłem 4g(mleko), filetem z indyka 30g pomidorem 10g i selerem naciowym 2g. Herbata żurawinowa 200ml.
Woda 150ml
|
Ciasto marchewkowe 150g. (marchew, jaja, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, olej rzepakowy). Banan 60g. Herbata z pigwy 200ml. Woda. |
Paróweczki z szynki na ciepło 60g z ketchupem. Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże). Sok jabłko-mięta 200ml.
|
||
PIĄTEK 06.06.
|
||||
Kasza manna na mleku 200ml (pszenica) Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane), z masłem 4g (mleko), kiełbasą myśliwską suchą z szynki 30g, ogórkiem małosolnym 10g, papryką czerwoną 10g i selerem naciowym 2g. Herbata owoce leśne 200ml
Sok jednodniowy 150ml (jabłko, gruszka, szpinak, limonka)
|
Zupa kalafiorowa z zacierką pszenną z kurkumą 250ml. (jaja) ( marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk). Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna) z pastą z makreli wędzonej 20g (ryba) ogórkiem kiszonym 10g, rzodkiewką 5g, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki. Kakao 200ml (mleko).
|
Medalion drobiowy 60g (filet z indyka, cebula, jaja, bułka tarta (pszenica), bułka pszenna, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z kapusty kiszonej 100g (cebula czerwona , jabłko, marchew, pieprz, cukier, olej rzepakowy ziołowy). Lemoniada cytrynowa 200ml.
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA A DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó