JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 15.09.- 19.09.2025
PONIEDZIAŁEK 15.09.
|
|||||
Pieczywo razowo-żytnie 45g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), z masłem 7g (mleko), polędwicą drobiową 30g, ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem i sezamem. Napój czekoladowy 200ml ( kakao, mleko).
Sok pomidorowy 150ml
|
Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml (papryka świeża, fasola czerwona konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) Pieczywo chrupkie wieloziarniste 35g (mąka żytnia, mąka pszenna, pełnoziarnista mąka pszenna(żyto, jęczmień), kasza kukurydziana, woda, mąka jęczmienna, mąka z amarantusa, mąka gryczana, mąka ryżowa, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól). Twarożek śmietankowy 80g (twaróg półtłusty, mleko, cukier) Orzechy włoskie 10g Herbata z hibiskusa 200ml.
|
Leczo 200g (filet z kurczaka, natka pietruszki, cebula, cukinia, pomidor, pieczarki, passata pomidorowa, papryka świeża, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz) z ryżem 120g. Pałeczka kukurydziana. Śliwka 50g Woda z cytryną 200ml. |
|||
WTOREK 16.09.
|
|||||
Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 45g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka(gluten pszenny) i masłem 7g (mleko). Jajecznica ze szczypiorkiem 50g (jaja) (sól, masło klarowane). Pomidorki koktajlowe 30g. Kawa Inka 200ml ( jęczmień, żyto, mleko).
Kefir owocowo-warzywny 150ml (mleko) (banan, jarmuż, nasiona CHIA)
|
Zupa pomidorowa z makaronem pszennym i śmietaną 250ml (mleko) ( koncentrat pomidorowy, passata pomidorowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) z masłem 4g (mleko), kiełbasą myśliwską suchą z szynki 20g ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki. Herbata z dzikiej róży 200ml.
|
Ryba na parze w sezamie 60g ( filet z Miruny, bułka pszenna, bułka tarta(pszenica), cebula, jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z mix kapust 100g (Kapusta biała i czerwona, jabłko, cebula, natka pietruszki, sok z cytryny, majonez(jaja), sól, pieprz) Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier) |
|||
ŚRODA 17.09.
|
|||||
Pieczywo pełne ziarno 45g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 7g (mleko), sztuką mięsa wieprzową 30g ogórkiem małosolnym 10g, rzodkiewką 5g i szczypiorkiem 2g. Kakao 200ml. ( mleko).
Sok burak-jabłko 150g
|
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml. (kalafior, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk) Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z pastą z makreli wędzonej 20g(ryba) (masło(mleko), pomidorem 10 g, papryką żółtą 10g i selerem naciowym 2g. Herbata z pigwy 200ml |
Naleśniki z serem i musem malinowym 200g (mleko) (mąka pszenna, mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, cukier.) Kalarepka i marchewka 50g –do chrupania. Woda 200ml.
|
|||
CZWARTEK 18.09.
|
|||||
Owsianka na mleku z suszoną śliwką 200ml.(pszenica) Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 35g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), humusem z zielonego groszku 20g (czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, masło(mleko) z pomidorem 10g, rzodkiewką 5g i natką pietruszki 2g. Herbata wiśniowa 200ml
Maślanka z mango i siemieniem lnianym 150ml (mleko)miód, amarantus)
|
Krem dyniowy z grzankami pszenno- ziołowymi, śmietaną i prażonym słonecznikiem 250ml (mleko) (dynia hokkaido, ziemniaki, czosnek, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 4g (mleko), filetem z indyka 20g, papryką czerwoną 10g, ogórkiem kiszonym 10g i ziarnami czarnuszki. Herbata rumiankowa 200ml.
|
Kotlet schabowy w panierce 60g ( jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, bułka tarta(pszenica) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z ogórka świeżego z rzodkiewką i jogurtem naturalnym 100g(mleko) Woda z miętą 200ml
|
|||
PIĄTEK 19.09. |
|||||
Pieczywo graham 45g ( mąka graham(pszenica), mąka pszenna razowa, woda, sól, drożdże) z masłem 7g (mleko), szynką pieczoną 30g (czosnek, papryka mielona słodka, tymianek, zioła prowansalskie, olej rzepakowy, sól, pieprz), ogórkiem świeżym, papryką czerwoną 10g, selerem naciowym i ziarnami czarnuszki. Napój kawowy 200ml (Kawa Inka, mleko(( jęczmień, żyto).
Sok jednodniowy 150 ml (jabłko, mandarynka, papryka, marchew)
|
Barszcz biały z ziemniakami, białą kiełbasą i śmietaną 250ml. (mleko) (zakwas żytni, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, majeranek, sól, lubczyk) Tost serowy 60g (ser żółty salami, masło ziołowe(mleko): czosnek, bazylia, pieczywo tostowe(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), papryką świeżą,, szczypiorek) Herbata żurawinowa 200ml.
|
Potrawka z indyka100g (filet z indyka, cebula, mąka pszenna, marchewka, masło klarowane, sól, pieprz) z kaszą jaglaną 120g. Bukiet warzyw na parze 100g. (brokuły, kalafior, marchew). Lemoniada pomarańczowa 200ml |
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó