PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

 

 

JADŁOSPIS 18.11.- 22.11.2024

 

PONIEDZIAŁEK 18.11.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem  45g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik),

z masłem 7g (mleko),

filetem z indyka 30g,

ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem 2g.

i ziarnami czarnuszki.

Kawa Inka 200ml

( jęczmień, żyto, mleko).

 

Sok pomidorowy 150ml

 

 

Zupa wiejska z makaronem pszennym 250ml

(groszek zielony i  kukurydza konserwowa, cebula, passata pomidorowa, marchew, por, seler, pietruszka,  natka pietruszki,  koperek, masło klarowane, sól, lubczyk).

Deser mleczny z płatków jęczmiennych

z musem jagodowym 200ml/25g (mleko)  

Migdały 10g

Herbata miętowa 200ml.

 

 

Bigos 200g

(mięso od szynki, kiełbasa podwawelska, , kapusta biała, kapusta kiszona, marchew, koperek, cebula, olej rzepakowy, sól,  pieprz)

z ziemniakami  150g.

Pałeczka kukurydziana.

Lemoniada pomarańczowa 200ml.

WTOREK 19.11.

 

Owsianka na mleku z żurawiną 200ml.(mleko, pszenica)

Bułka jęczmienna 35g

(mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, płatki jęczmienne, nasiona lnu, grys sojowy prażony, słód żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, olej roślinny, przyprawy)

z masłem miodowym 20g

(masło (mleko).

Marchewki juniorki 30g –

do chrupania.

Herbata z hibiskusa 200ml.

 

Kefir owocowo-warzywna  150ml (mleko)

(banan, szpinak, nasiona CHIA)

 

 

Zupa z soczewicy z ziemniakami 250ml

(soczewica sucha, czosnek,  marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk,  masło klarowane).

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane),

z masłem 4g (mleko),

biodrówką z piekarnika  20g

pomidorem 10g, papryką żółtą  10g

i natką pietruszki.

Herbata owoce leśne  200ml.

 

Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym 100g

( filet z Miruny, bułka pszenna, mąka pszenna, cebula,  jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z kaszą bulgur 120g (pszenica)

Kalafior na parze 100g.

Kompot owocowy 200ml

(wiśnia, truskawka, rabarbar, porzeczka czarna, cukier)

ŚRODA 20.11.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 45g

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka(gluten pszenny),

masłem 7g (mleko),

sztuką mięsa wieprzową  30g,

pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g

i rukolą 2g.

Napój czekoladowy 200ml.  

(kakao, (mleko)

 

Mleko brzoskwiniowe 150g

(brzoskwinie w syropie)

 

 

Zupa jaglana z warzywami 250ml.

(marchew, por, seler, kalarepka, pietruszka, natka pietruszki,  koperek, masło klarowane, sól, lubczyk, liść laurowy)

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna),

z pastą z makreli wędzonej  20g (ryba),

ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g i selerem naciowym 2g.

Herbata wiśniowa  200ml

Filet z kurczaka

w panierce 60g

( jaja, bułka tarta(pszenica), sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z  ziemniakami

i koperkiem 150g.

Mizeria z jogurtem naturalnym i rzodkiewką 100g.(mleko)

Woda z miętą 200ml

 

CZWARTEK 21.11.

 

Płatki orkiszowe na mleku

z suszoną śliwką 200ml (pszenica)

Pieczywo pełne ziarno 35g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane,  sezam, słonecznik)

z humusem z zielonego groszku  20g (jaja)

( grosze zielony mrożony, czosnek, sok

z cytryny, sól, pieprz, masło(mleko),

pomidorem 10g, papryką żółtą 10g

i szczypiorkiem 2g.

Herbata żurawinowa 200ml.

 

Sok jabłko-dynia 150ml

 

 

Barszcz biały z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko)

(zakwas żytni, marchew,  czosnek,  pietruszka,  por, seler,  natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane, majeranek).

Pieczywo razowo-żytnie 45g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól)

z masłem 4g (mleko),

szynką kruchą wieprzową  20g,

ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g,

sałatą 2g i siemieniem lnianym.

Herbata rumiankowa 200ml.

 

 

Naleśniki z serem

i musem malinowym   250g (mleko)

(mąka pszenna,  mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy,  malina, cukier.)

Kalarepka  30g.

Woda  200ml.

 

PIĄTEK 22.11.

Pieczywo pszenno-żytnie 45g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże)

z masłem 7g (mleko),

pastą drobiową- gotowaną  30g

(filet i udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz,  masło (mleko)

pomidorem10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym.

Kakao 200ml.  

(mleko)

 

 

Sok jednodniowy 150 ml

(jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma)

Zupa ryżowa 250ml.

(marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki,  koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk).

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna),

z masłem 4g.(mleko)

Sałatka jajeczna 80g (jaja)

(ogórek kiszony, majonez(jaja), natką pietruszki).

Herbata z dzikiej róży 200ml.

 

 

 

Kotlet siekany z cebulką 60g

(mięso od łopatki, jaja, bułka tarta (pszenica), bułka pszenna,  olej rzepakowy,  sól, pieprz)

z ziemniakami
i koperkiem 150g.

Surówka z buraczków 100g

(cebula,  sok  z cytryny,  sól, pieprz)

Woda z cytryną 200ml

 

         

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.

 

** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)