JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 18.11.- 22.11.2024
PONIEDZIAŁEK 18.11.
|
||||
Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 45g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), z masłem 7g (mleko), filetem z indyka 30g, ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem 2g. i ziarnami czarnuszki. Kawa Inka 200ml ( jęczmień, żyto, mleko).
Sok pomidorowy 150ml
|
Zupa wiejska z makaronem pszennym 250ml (groszek zielony i kukurydza konserwowa, cebula, passata pomidorowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk). Deser mleczny z płatków jęczmiennych z musem jagodowym 200ml/25g (mleko) Migdały 10g Herbata miętowa 200ml.
|
Bigos 200g (mięso od szynki, kiełbasa podwawelska, , kapusta biała, kapusta kiszona, marchew, koperek, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) z ziemniakami 150g. Pałeczka kukurydziana. Lemoniada pomarańczowa 200ml. |
||
WTOREK 19.11.
|
||||
Owsianka na mleku z żurawiną 200ml.(mleko, pszenica) Bułka jęczmienna 35g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, płatki jęczmienne, nasiona lnu, grys sojowy prażony, słód żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, olej roślinny, przyprawy) z masłem miodowym 20g (masło (mleko). Marchewki juniorki 30g – do chrupania. Herbata z hibiskusa 200ml.
Kefir owocowo-warzywna 150ml (mleko) (banan, szpinak, nasiona CHIA)
|
Zupa z soczewicy z ziemniakami 250ml (soczewica sucha, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane), z masłem 4g (mleko), biodrówką z piekarnika 20g pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i natką pietruszki. Herbata owoce leśne 200ml.
|
Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym 100g ( filet z Miruny, bułka pszenna, mąka pszenna, cebula, jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z kaszą bulgur 120g (pszenica) Kalafior na parze 100g. Kompot owocowy 200ml (wiśnia, truskawka, rabarbar, porzeczka czarna, cukier) |
||
ŚRODA 20.11.
|
||||
Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 45g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka(gluten pszenny), masłem 7g (mleko), sztuką mięsa wieprzową 30g, pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i rukolą 2g. Napój czekoladowy 200ml. (kakao, (mleko)
Mleko brzoskwiniowe 150g (brzoskwinie w syropie)
|
Zupa jaglana z warzywami 250ml. (marchew, por, seler, kalarepka, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk, liść laurowy) Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z pastą z makreli wędzonej 20g (ryba), ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g i selerem naciowym 2g. Herbata wiśniowa 200ml |
Filet z kurczaka w panierce 60g ( jaja, bułka tarta(pszenica), sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy) z ziemniakami i koperkiem 150g. Mizeria z jogurtem naturalnym i rzodkiewką 100g.(mleko) Woda z miętą 200ml
|
||
CZWARTEK 21.11.
|
||||
Płatki orkiszowe na mleku z suszoną śliwką 200ml (pszenica) Pieczywo pełne ziarno 35g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z humusem z zielonego groszku 20g (jaja) ( grosze zielony mrożony, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, masło(mleko), pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i szczypiorkiem 2g. Herbata żurawinowa 200ml.
Sok jabłko-dynia 150ml
|
Barszcz biały z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) (zakwas żytni, marchew, czosnek, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane, majeranek). Pieczywo razowo-żytnie 45g (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól) z masłem 4g (mleko), szynką kruchą wieprzową 20g, ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g, sałatą 2g i siemieniem lnianym. Herbata rumiankowa 200ml.
|
Naleśniki z serem i musem malinowym 250g (mleko) (mąka pszenna, mleko, jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, malina, cukier.) Kalarepka 30g. Woda 200ml.
|
||
PIĄTEK 22.11. |
||||
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 7g (mleko), pastą drobiową- gotowaną 30g (filet i udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, masło (mleko) pomidorem10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym. Kakao 200ml. (mleko)
Sok jednodniowy 150 ml (jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma) |
Zupa ryżowa 250ml. (marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek,, masło klarowane, sól, lubczyk). Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z masłem 4g.(mleko) Sałatka jajeczna 80g (jaja) (ogórek kiszony, majonez(jaja), natką pietruszki). Herbata z dzikiej róży 200ml.
|
Kotlet siekany z cebulką 60g (mięso od łopatki, jaja, bułka tarta (pszenica), bułka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz) z ziemniakami Surówka z buraczków 100g (cebula, sok z cytryny, sól, pieprz) Woda z cytryną 200ml
|
||
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)