PRZEDSZKOLE NR 88 WE WROCŁAWIU

JADŁOSPIS

 

 

JADŁOSPIS 20.10.- 24.10.2025

 

PONIEDZIAŁEK 20.10.

 

Pieczywo razowo-żytnie 45g

(naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól)

żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna,

z masłem 7g (mleko),

polędwicą z piersi kurczaka 30g, ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g, szczypiorkiem

i siemieniem lnianym.

Napój czekoladowy 200ml

(kakao, mleko)

Sok pomidorowy 150ml.

 

 

Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml

(papryka świeża, kukurydza i fasola konserwowa, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk)

Pudding jogurtowy z nasionami CHIA

i musem truskawkowym 200ml/25g (mleko)

Migdały 10g.

Herbata miętowa 200ml

Filet z kurczaka

w panierce kukurydzianej 60g

( jaja, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka z sałaty lodowej 100g

(papryka świeża, pomidor, kukurydza konserwowa, sok z cytryny, sól, pieprz, olej rzepakowy ziołowy).

Woda 200ml.

.

WTOREK 21.10.

 

Płatki żytnie na mleku

z rodzynkami 200 ml

Pieczywo orkiszowe 35g

(70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane)

z pastą serowo-czosnkową 20g

(ser żółty(mleko), czosnek, majonez (jaja), jogurt naturalny, masło(mleko), sól, pieprz)

pomidorem 10g, rzodkiewką 10g

i selerem naciowym 2g

Herbata żurawinowa 200ml.

 

Maślanka cynamonowa 150ml.

(mleko)

Zupa krem z zielonego groszku

z grzankami pszenno-ziołowymi

i śmietaną 250ml (pszenica, mleko)

(śmietana 18%, groszek zielony, ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk)

Pieczywo graham 35g

( mąka graham(pszenica), mąka pszenna razowa, woda, sól, drożdże)

z masłem 4g (mleko),

szynką wieprzową Kniazia 20g,

białą rzodkwią 10g, papryką żółtą 10g i sezamem.

Herbata z hibiskusa 200ml

 

 

 

Spagetti 200g

(makaron pszenny i wieloziarnisty (żyto, jaja), mięso od łopatki, , mąka pszenna, passata pomidorowa, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy)

Ogórek świeży 50g.

Pałeczka kukurydziana.

Śliwka 50g.

Lemoniada cytrynowa 200ml.

 

ŚRODA 22.10.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

ze słonecznikiem 45g,

(90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik),

masłem 7g (mleko),

kiełbasą żywiecką 30g

ogórkiem kiszonym 10g , papryką czerwoną 10g i rukolą 2g.

Kawa Inka z mlekiem 200ml.

(jęczmień, żyto)

 

Sok jednodniowy 150ml.

(jabłko, dynia, marchew, cytryna)

 

 

 

Zupa ryżowa na rosole 250ml

(porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk, majeranek, masło (mleko).

Bułka pszenna weka 35g

(mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna),

z pastą z makreli wędzonej 20g (ryba)

( masło(mleko),

pomidorem 10g, rzodkiewką 5g

i kiełkami lucerny 2g.

Herbata z dzikiej róży 200ml.

 

 

 

Pierogi ruskie z jogurtem naturalnym 250g (mleko)

(mąka pszenna, jaja, twaróg półtłusty(mleko), ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz).

Papryka świeża

i kalarepka 50g.

Woda z miętą 200ml.

 

CZWARTEK 23.10.

 

Pieczywo pszenno-żytnie

z czarnuszką 45g

(70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka),

masłem 7g (mleko).

Jajecznica ze szczypiorkiem 50g (jaja)

(masło klarowane, sól)

Marchewka do chrupania 30g.

Herbata owoce leśne 200ml

 

Kefir z mango 150ml.

(nasiona CHIA (mleko).

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z zacierką pszenną i śmietaną 250ml. (mleko)

(koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, lubczyk, masło klarowane, sól).

Pieczywo pszenno-żytnie 35g

(naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże)

z masłem 4g (mleko),

filetem z indyka pieczonym na maśle 20g (mleko)

pomidorem 10g, papryką żółtą 10g

i natką pietruszki.

Kakao 200ml.(mleko)

Kotlet mielony 60g

(mięso od szynki, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz)

z ziemniakami i koperkiem 150g.

Surówka wiejska 100g

(buraki świeże, ogórek kiszony, sól, pieprz, olej rzepakowy ziołowy).

Woda z pomarańczą 200ml.

PIĄTEK 24.10.

 

Kasza manna na mleku 200ml (pszenica)

Pieczywo pełne ziarno 35g

(naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik)

z masłem 4g (mleko),

kiełbasą wieprzową z dodatkiem cielęciny 20g,

pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym 2g.

Herbata z pigwy 200ml.

 

Sok burak- jabłko 150ml

Zupa z cukinii z kaszą perłową kuskus 250ml (pszenica)

(marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól, masło,(mleko)

Bułka jęczmienna 35g

(mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, płatki jęczmienne, nasiona lnu, grys sojowy, prażony, słód żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, , olej roślinny, przyprawy)

z masłem miodowym 20g

(masło(mleko), miód)

Napój kawowy 200ml.

(kawa Inka( jęczmień, żyto, mleko)

 

Ryba po grecku 150g

( filet z Miruny, bułka pszenna, cebula, jaja, bułka tarta (pszenica)marchew, pietruszka, seler, passata pomidorowa, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

z ziemniakami

i koperkiem 150g.

kukurydza w kolbie 60g.

Kompot wiśniowy 200ml (cukier)

 

 

Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące

nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

 

 

 

 

 

 

 


 


 


 

** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.

 


RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó