JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 07.07.- 11.07.2025
PONIEDZIAŁEK 07.07.
|
||
Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 45g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), masłem 7g (mleko), polędwicą drobiową z kurczaka 30g, pomidorem 10g, papryką żółtą 10g, szczypiorkiem 2g i siemieniem lnianym. Herbata owoce leśne 200ml
Napój czekoladowy 150ml (mleko, kakao).
|
Zupa fasolowa z ziemniakami 250ml (fasola szparagowa , marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, masło klarowane, sól, lubczyk). Deser jogurtowy z nasionami CHIA i musem truskawkowym 200ml/30g (mleko, cukier). Pałeczka kukurydziana. Orzechy nerkowca 10g. Herbata rumiankowa 200ml.
|
Makaron ze szpinakiem i mięsem drobiowym 250g (makaron pszenny i wieloziarnisty (żyto, jaja), filet z indyka, ser feta(mleko), szpinak mrożony, cebula, prażone ziarna słonecznika, olej rzepakowy, sól, pieprz). Woda z cytryną 200ml.
|
WTOREK 08.07.
|
||
Pieczywo pełne ziarno 45g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z masłem 7g (mleko). Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem 50g (jaja) (masło klarowane, sól). Pomidorki koktajlowe 30g. Herbata wiśniowa 200ml .
Maślanka jarmużowo-bananowa z amarantusem 150ml (mleko)
|
Zupa kalafiorowa z kaszą kuskus 250ml (pszenica) ( marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka), masłem 4g (mleko), kiełbasą Staropolską suchą drobiowo-wieprzową 20g ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g, rzodkiewką 5g i selerem naciowym 2g. Kawa Inka 200ml. (mleko, jęczmień, żyto).
|
Kotlet mielony 60g (mięso od szynki, jaja, cebula, bułka tarta(pszenica), bułka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz) z młodymi ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z buraczków 100g (buraki świeże, cebula, sok z cytryny, sól, pieprz). Lemoniada pomarańczowa 200ml. |
ŚRODA 09.07.
|
||
Płatki jęczmienne na mleku z suszoną śliwką i morelą 200ml. Pieczywo razowo--żytnie 35g, (naturalny zakwas ,żytni, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna, woda, sól), z masłem 4g (mleko), szynką wieprzową 20g, ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki. Herbata z dzikiej róży 200ml.
Sok jabłko-dynia 150ml.
|
Zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną 250ml. (mleko) (ogórki kiszone, śmietana 12%(mleko), marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, masło klarowane, koperek,, majeranek, sól, lubczyk) Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z pastą z tuńczyka 20g (ryba) (tuńczyk w szosie własnym), pomidorem 10g, rzodkiewką 5g i szczypiorkiem 2g. Herbata z pigwy 200ml.
|
Naleśniki z serem, polewą jogurtową z borówką amerykańską 250g (mleko, pszenica, jaja) (mąka pszenna, jogurt naturalny (mleko), jaja, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, cukier.). Marchewki juniorki 30g do chrupania Woda 200ml.
|
CZWARTEK 10.07.
|
||
Zupa mleczna z zacierką pszenną 200ml. Bułka wieloziarnista 35g (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól, drożdże, płatki: jęczmienne, owsiane (pszenica), sezam, siemię lnu, nasiona słonecznika, olej roślinny) z masłem 4g (mleko), dżemem z owoców leśnych 20g (100% owoców). Papryka świeża 50g. Herbata z hibiskusa 200ml.
Kefir cynamonowy z siemieniem lnianym 150ml. (mleko)
|
Zupa grysikowa na rosole 250ml (porcja rosołowa z kurczaka, kasza manna(pszenica) marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk). Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 4g (mleko), schabem po wiejsku 20g, ogórkiem małosolnym 10g, pomidorem 10g i sezamem. Herbata cytrynowa 200ml.
|
Filet z kurczaka zapiekany serem żółtym 60g (mleko) (olej rzepakowy, ananas w syropie, sól, pieprz) z młodymi ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z mix kapust 100g (kapusta czerwona, kapusta biała, jabłko, marchew, cebula czerwona, sok z cytryny, jogurt naturalny(mleko), majonez(jaja) sól, pieprz). Czereśnie 80g. Woda z miętą 200ml.
|
PIĄTEK 11.07.
|
||
Pieczywo orkiszowe 45g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane(pszenica)), z masłem 7g (mleko), szynką pieczoną 30g-wyp. własny ( mięso od szynki, olej rzepakowy, tymianek, pieprz, zioła prowansalskie, sól) pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i selerem naciowym 2g. Herbata żurawinowa 200ml.
Mleko malinowe 150ml.
|
Żurek z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) (zakwas żytni, biała kiełbasa, czosnek, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, majeranek, masło klarowane). Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna), z humusem z soczewicy 20g (soczewica sucha, pomidor suszony w zalewie, słonecznik prażony, sok z cytryny, sól, pieprz, masło (mleko), ogórkiem świeżym 10g, papryką żółtą 10g i szczypiorkiem . Kakao 200ml. (mleko)
|
Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym 100g (filet z Miruny, cebula, bułka pszenna, jaja, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, passata pomidorowa, sól, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, masło(mleko) z ryżem brązowym 120g Brokuły na parze 100g. Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier).
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA A DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułó