JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 15.04.-19.04.2024
PONIEDZIAŁEK 15.04. |
|||
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (naturalny zakwas żytni, 70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże) z masłem 7g (mleko), polędwicą drobiową z piersi kurczaka 30g, pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g, selerem naciowym 2g i ziarnami czarnuszki. Napój czekoladowy 200ml (kakao, mleko)
Sok burak-jabłko 150ml |
Zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) ( ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Deser owsiany z nasionami CHIA i musem malinowym 200ml/25g. Migdały do chrupania 10g. Herbata miętowa 200ml |
Leczo 200g (filet z indyka, natka pietruszki, cebula, cukinia, pomidor, pieczarki, passata pomidorowa, pomidory, papryka świeża, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz) z ryżem brązowym 120g Pałeczka kukurydziana. Woda z cytryną 200ml. |
|
WTOREK 16.04. |
|||
Bułka grahamka 45g, (naturalny zakwas żytni, mąka żytnia, mąka pszenna graham, woda, sól, drożdże) z masłem 7g (mleko). Twarożek ogórkowo-koperkowy 50g (twaróg półtłusty( mleko) sól, pieprz, ogórek świeży, koperek świeży). Pomidorki koktajlowe 30g. Herbata owoce leśne 200ml.
Kefir brzoskwiniowo- cynamonowy 150ml. (mleko) (brzoskwinie w syropie)
|
Zupa krupnik 250ml. (kasza jęczmienna, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło (mleko). Pieczywo orkiszowe 35g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane) z masłem 4g (mleko) szynką bez wędzenia 20g ogórkiem świeżym 10g papryką czerwoną 10g i szczypiorkiem. Kawa Inka z mlekiem 200ml (jęczmień, żyto) |
Ryba zapiekana w piecu 60g (filet z Dorsza, olej rzepakowy, jaja, bułka tarta(pszenica),bułka pszenna, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz) z ziemniakami i koperkiem 150g Surówka z selera 100g. (marchew, jabłko, majonez(jaja), jogurt naturalny(mleko) sól, pieprz, sok z cytryny). Kompot z czarnej porzeczki 200ml. (cukier).
|
|
ŚRODA 17.04. |
|||
Musli na mleku 200ml. (płatki: orkiszowe(pszenica), żytnie, jęczmienne, rodzynki) Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, czarnuszka), masłem 4g (mleko), kiełbasą drobiowo-wieprzową Staropolską 20g, ogórkiem kiszonym 10g, papryką żółtą 10g i selerem naciowym 2g . Herbata z pigwy 200ml Sok jednodniowy 150g (jabłko, mirabelka, marchew, cytryna.)
|
Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (kalafior, brokuły, brukselka,, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Pieczywo razowo-żytnie 35g (naturalny zakwas, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna (gluten pszenny), woda, sól) z pastą z makreli wędzonej 20g (ryba) (jaja, masło(mleko), pomidorem 10g, rzodkiewką 2g, szczypiorkiem 2g i sezamem. Herbata z hibiskusa 200ml. |
Pampuchy drożdżowe z polewą jogurtowo-serowo- jagodową 200g (mąka pszenna, drożdże, jaja, cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny, twaróg półtłusty(mleko) jagody mrożone) Marchewka tarta z żurawiną 50g. Woda 200ml.
|
|
CZWARTEK 18.04. |
|||
Jaglanka na mleku z prażonymi migdałami 200ml Pieczywo pełne ziarno 35g (naturalny zakwas żytni, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik) z humusem z zielonego groszku 20g (groszek zielony mrożony, czosnek, słonecznik prażony, masło(mleko), sól, pieprz), pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g, rukolą i siemieniem lnianym. Herbata rumiankowa 200ml
Maślanka SHREKOWA 150ml. ( jarmuż, miód, amarantus, (mleko). |
Zupa pomidorowa z makaronem pszennym i śmietaną 250ml (mleko) (koncentrat pomidorowy, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane). Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna) z masłem 4g (mleko), biodrówką z piekarnika 20g, ogórkiem świeżym10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki. Herbata z dzikiej róży 200ml. |
Pierś z kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem 60g (mleko) ( ananas w syropie, olej rzepakowy, sól, pieprz) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka wiejska 100g (kapusta pekińska, marchew, jabłko, jogurt naturalny(mleko), sól, pieprz). Banan 60g. Woda z miętą 200ml.
|
|
PIĄTEK 19.04. |
|||
Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 45g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik), masłem 7g (mleko), schabem pieczonym 30g- wyr. własny (olej rzepakowy, sól, pieprz, tymianek, papryka mielona słodka) ogórkiem kiszonym 10g, papryką czerwoną 10g i selerem naciowym 2g Herbata żurawinowa 200ml. Mleko 150ml. |
Zupa meksykańska z ziemniakami 250ml ( papryka świeża, fasola czerwona i kukurydza konserwowa, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk, masło klarowane) Pieczywo żytnie 35g (naturalny zakwas, 100% mąka żytnia, woda, sól bez drożdży) z masłem 4g (mleko). Jajko faszerowane 50g (jaja, majonez(jaja), kiełki brokuła, papryka czerwona) Napój kawowy 200ml (kawa Inka(jęczmień, żyto, mleko).
|
Gulasz wieprzowy 100g (mięso od szynki, cebula, masło klarowane, mąka pszenna, sól, pieprz) z kaszą kuskus 120g. (pszenica) Bukiet warzyw na parze 100g ( marchew, natka pietruszki, olej rzepakowy ziołowy). Melon 60 g. Woda 200ml.
|
|
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)