JADŁOSPIS
JADŁOSPIS
JADŁOSPIS 06.02.-10.02.2023
PONIEDZIAŁEK 06.02.
|
||||
Pieczywo pszenno-żytnie 45g (naturalny zakwas70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże (gluten pszenny) z masłem 7g (mleko), szynką wieprzową Burgundzką 30g, pomidorem 10g, białą rzodkwią 10g i szczypiorkiem 2g Herbata wiśniowa 200ml ( mleko)
Napój mleczny z siemieniem lnianym 150ml. ( mleko)
|
Rosół z makaronem pszennym- durum 250ml (gluten pszenny) (udko i porcja rosołowa z kurczaka, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, lubczyk, sól, koperek(seler). Deser mleczny z płatków owsianych z musem truskawkowym 200ml/20g (truskawki mrożone, cukier(mleko, gluten pszenny) Herbata miętowa 200ml
|
Gyros drobiowy 80g (filet z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, zioła prowansalskie) z pieczonymi ziemniakami 150g (sól, pieprz ziołowy, majeranek, olej rzepakowy). Sałata lodowa z jogurtem naturalnym 100g (mleko). Lemoniada cytrynowa 200ml. |
||
WTOREK 07.02.
|
||||
Pieczywo orkiszowe 45g (70% mąka orkiszowa, mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna: słonecznik, siemienia lnianego, sezam, płatki owsiane(gluten pszenny) z pastą jajeczną 30g (jaja) (majonez, masło, sól, pieprz(jaja, mleko) ogórkiem świeżym 10g, rzodkiewką 5g i ziarnami czarnuszki. Kakao 200ml (mleko)
Maślanka warzywna 150ml. (szpinak, miód, amarantus(mleko)
|
Zupa z soczewicy z ziemniakami 250ml (soczewica sucha, czosnek, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki,, koperek, sól, lubczyk, majeranek, masło ( mleko, seler). Pieczywo razowo-żytnie 35g (naturalny zakwas, 80% mąka żytnia razowa 2000, 20% mąka pszenna (gluten pszenny), woda, sól) z masłem 4g (mleko) polędwicą z kurczaka 20g, papryką czerwoną 10g, selerem naciowym 2g i kukurydzą konserwową. Herbata z pigwy 200ml.
|
Kapuśniaczki w pomidorach 100g (kapusta biała, mięso od łopatki, jaja, passata pomidorowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz(gluten pszenny, jaja) z ryżem brązowym 120g. Pałeczka kukurydziana. Kompot z czarnej porzeczki 200ml (cukier). |
||
ŚRODA 08.02.
|
||||
Płatki jęczmienne na mleku z suszoną śliwką 200ml (gluten pszenny, mleko) Pieczywo pszenno-żytnie ze słonecznikiem 35g, (90% mąki żytniej, mąka pszenna, jęczmień, słonecznik (gluten pszenny), masłem 4g (mleko), schabem pieczonym 30g-wyr. własny(sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy) pomidorem 10g, papryką żółtą 10g i roszponką 2g. Herbata owoce leśne 200ml.
Sok jabłko-pietruszka 150ml
|
Zupa pół krem kalafiorowy 250ml. (kalafior mrożony, ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, słonecznik prażony, masło, sól, lubczyk(seler, mleko) Bułka pszenna weka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, 70% margaryna (mleko, gluten pszenny) z masłem makrelowym 20g (masło (mleko, ryba), ogórkiem świeżym10g białą rzodkwią 10g i sezamem. Herbata z dzikiej róży 200ml. |
Pierogi ruskie ze śmietaną 200g (mleko) (mąka pszenna, jaja, woda, ziemniaki, cebula, twaróg półtłusty, olej rzepakowy, sól, pieprz(gluten pszenny, mleko, jaja). Marchewka tarta 60g. Woda 200ml.
|
||
CZWARTEK 09.02.
|
||||
Pieczywo pełne ziarno 45g (naturalny zakwas, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna, siemię lnu, płatki: żytnie, owsiane, sezam, słonecznik(gluten pszenny, mleko, sezam,) z masłem 7g (mleko), serem żółtym 30g (mleko) pomidorem 10g, selerem naciowym 2g i szczypiorkiem 2g. Herbata z hibiskusa 200ml.
Kefir brzoskwiniowy z nasionami CHIA 150ml. (brzoskwinie w syropie(mleko) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną 250ml (mleko) ( ogórki kiszone, marchew, por, seler, pietruszka, natka pietruszki, koperek, sól, lubczyk, masło(seler, mleko). Pieczywo pszenno-żytnie z czarnuszką 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, czarnuszka(gluten pszenny), z masłem 4g (mleko), kiełbasą głogowską z szynki 20g, ogórkiem świeżym 10g, papryką czerwoną 10g i natką pietruszki. Kawa Inka z mlekiem 200ml (gluten pszenny, mleko)
|
Pulpet drobiowy w sosie koperkowym 100g ( filet z indyka, olej rzepakowy, sól, pieprz, cebula, mąka pszenna (gluten pszenny)) z mix kasz 100g. (kasza: gryczana, jęczmienna, kuskus, jaglana, pestki dyni (gluten pszenny) Bukiet warzyw na parze 100g. (brokuły, kalafior, marchew) Woda z pomarańczą 200ml.
|
||
PIĄTEK 10.02.
|
||||
Zupa mleczna z zacierką pszenną z kurkumą 200ml (gluten pszenny, mleko) Pieczywo pszenno-żytnie 35g (naturalny zakwas70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól, drożdże (gluten pszenny) z masłem 4g (mleko), biodrówką z piekarnika 20g ogórkiem kiszonym 10g, papryką żółtą 10g i siemieniem lnianym. Herbata żurawinowa 200ml
Napój czekoladowy 150ml. (kakao, mleko).
|
Zupa z kalarepki z kaszą kuskus i śmietaną 250ml (gluten pszenny, mleko) (masło, marchew, por, seler, pietruszka,, natka pietruszki, koperek, lubczyk, sól(mleko, seler) Bułka pszenna kajzerka 35g (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, margaryna(gluten pszenny, mleko) z masłem 4g (mleko), dżemem truskawkowym 20g (100% owoców). Herbata rumiankowa 200ml.
|
Ryba na parze 60g (filet z Miruny, jaja, cebula, bułka pszenna, sól, pieprz, ,olej rzepakowy(ryba, jaja, gluten pszenny) z ziemniakami i koperkiem 150g. Surówka z selera 100g. (marchew, jabłko, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz (seler, mleko, jaja) Kompot śliwkowy 200ml (cukier). |
||
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny i substancje powodujące
nietolerancje zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011
WODA DO PICIA JEST STALE DOSTĘPNA.
** W JADŁOSPISIE MOGĄ WYSTĄPIĆ ZMIANY Z UWAGI NA DOSTAWY/DOSTĘPNOŚĆ TOWARÓW.
RAZ W TYGODNIU dzieci piją pyszny, 1-dniowy, niepasteryzowany, tłoczony DZIKI SOK owocowo- warzywny. Dzięki przepysznym kompozycjom smakowym DZIKICH SOKÓW dzieci przekonały się nawet do szpinaku, pietruszki i brokułów:)